Fotograf i Linköping

Fotograf i Linköping, Östergötland

Behöver ni hjälp med porträtt, bilder från er verksamhet eller har ni ett event på g som ni vill fotografera?  Jag jobbar som fotograf i Linköping och övriga Östergötland och fotograferar både i studio och i olika miljöer, främst åt företag men då och då även åt privatpersoner.

Jag älskar att fotografera människor och utgår ifrån att alla kan bli bra på bild. Ett kontrollerat avslappnat kroppsspråk och ett naturligt uttryck är för mig en lyckad porträttering.

Jag delar fotostudio med reklambyrån Okidoki och den är centralt belägen, precis intill Linköping resecentrum. Studio är utrustad med portabla blixtar, LED-lampor och allt som kan tänkas behöva för skapa en fin ljussättning.

Välplanerad fotograf i Linköping

Noggrann planering är a och o för mig. När jag blir bokad för en fotografering börjar jag med att leta upp en lämplig miljö att fotografera i. Ska vi vara inomhus eller utomhus? Ska vi använda studiobakgrund eller vill vi få en urban känsla med stadsmiljö som fond? Eller ska vi ta bilderna på ett hotell eller på ett kontor med snygga inredningsdetaljer i bakgrunden? Om fotograferingen är planerad att hållas utomhus ser jag alltid till att ha en alternativ inomhusmiljö som backup om det skulle regna. Som fotograf i Linköping är man begränsad geografiskt och efter de mest uppenbara platserna att fotografera på får man leta fram nya pärlor. Ofta är det oväntade stället det mest intressanta!

När jag valt ut fotograferingsplats, även kallad location, planerar jag ljussättning. Ska vi vara inomhus väljer jag ut tillbehör till mina blixtar som antingen ger mjuka eller skarpa skuggor och jag planerar hur blixtarna ska placeras. Ska huvudljuset komma rakt framifrån eller från sidan? Eller ska det kanske vara placerat snett bakom personen för att ge en mystisk stämning? Ljuset är bland det viktigaste under en fotografering och är en hel vetenskap! Vid fotograferingar utomhus föredrar jag att använda det naturliga ljus som finns tillgängligt för stunden och lättar eventuellt upp skuggor med en reflexskärm. Ljuset utomhus är som finast en till två timmar efter soluppgång eller detsamma före solnedgång och jag försöker boka in mina fotograferingar då.

Hur man fångar ett naturligt uttryck

Ofta tänker jag ut vilka bilder jag vill ta under fotograferingen och utgår ifrån dessa när jag guidar personen framför kameran. Som nämndes tidigare vill jag få fram ett ”kontrollerat avslappnat kroppsspråk” hos personen men vad menas då med detta? Jag vill porträttera dennes egna rörelsemönster men eventuellt be personen räta något på ryggen, justera en hand eller liknande för att det ska se bra ut på den färdiga bilden. Och för att fånga ett naturligt uttryck knäpper jag av många bilder då personen kanske inte förväntar sig det. Dessa blir oftast de bästa i bildserien.

Jag tar alltid hänsyn till vilken personlighet som står framför mig vid fotograferingen. Har jag en glad, sprallig kille framför linsen eller en tillbakadragen, allvarlig kvinna? Jag vill porträttera varje individ som denne är och därför är det viktigt med kommunikation under fotograferingen. Både personen som står framför kameran och jag ska bli nöjda med bilderna. En avslappnad stämning och ett gott samarbete ger ett bra resultat! Det är också trevligt om personen kommer med egna förslag och idéer om hur denne vill porträtteras. Något annat att ta hänsyn till är givetvis vad kunden ska använda bilderna till och vart de ska publiceras. Är det ett författarporträtt till insidan av ett bokomslag, pressbilder på en artist eller representativa företagsporträtt till en hemsida?

Efter fotograferingen

När fotograferingen är genomförd går jag igenom alla bilder och gör ett grovt urval som jag presenterar i ett digitalt webbgalleri. Då kan ni i lugn och ro gå igenom bilderna när det passar er.

När ni gjort ert slutgiltiga urval redigerar jag dessa bilder.  Jag korrigerar vitbalansen, ökar kontrasten m m. Porträtt retuscherar jag diskret, det ska se naturligt ut. Sedan lägger jag på lite extra skärpa på bilderna, exporterar dem i rätt format och sedan är det dags för leverans! Jag skickar bilderna i högupplöst format via tjänsten Wetransfer.

Drivs av ett kreativt engagemang

Jag jobbar främst som fotograf i Linköping men även i Norrköping, övriga Östergötland och i resten av Sverige. Eller varför inte bortom Sveriges gränser? Ett miljöombyte är trevligt ibland och nyttigt för kreativiteten!

Jag känner ett oerhört driv och engagemang i mitt arbete som fotograf i Linköping. Varje fotografering är lika viktig och jag planerar dem i detalj om det är möjligt. Även om jag inte alltid följer planen så är det bra att ha en genomtänkt idé. Jag är gärna väl förberedd dagen då fotograferingen ska ske. Vi är inte där för att dokumentera hur personen ser ut utan för att få en känsla om vem denne är, därför är det viktigt att ljus, bakgrund, eventuell rekvisita och bildkomposition hjälper till att framhäva personligheten framför kameran.

Från videofotograf till fotograf i Linköping

Tidigare frilansade jag som videofotograf i hela Sverige, då var jag baserad i Stockholm. Jag filmade för olika tv-produktioner, på konserter och under konferenser. Men då jag träffade mannen i mitt liv flyttade jag ner till Linköping och fick chansen att ta mig ur gamla hjulspår och ta tag i min ursprungliga plan – att jobba som stillbildsfotograf. Jag satt varje ledig minut och pluggade ljussättning, posering, blixttillbehör, retuschering och allt man kunde komma över som rörde fotografi. Jag studerade också andra fotografers bilder (vilket jag fortfarande gör) och tog lärdom av dem. Men viktigast av allt – jag övade, övade och övade. Nu frilansar jag äntligen som fotograf i Linköping.

Här hittar ni min portfolio.

Här kan ni boka mig!

/Christine Engström

Porträtt av Fotograf Engström, fotograf i Linköping
Fotografer i Linköping - Fotografering med Katarina Jacobsson av Fotograf Engström
Porträttfotografering vid Womenation i Linköping, av Fotograf Engström
Fotografering för Linköping Science Park av Fotograf Engström - företagsfotograf Norrköping Östergötland
Porträtt av Fotograf Engström
Porträtt av Fotograf Engström, fotograf i Linköping
Porträttfotografering med Maria Seraki i Linköping av Fotograf Engström