Porträttfotograf i Linköping i blåsväder

Porträtt av fotograf Engström, porträttfotograf i Linköping   Porträtt av fotograf Engström, porträttfotograf i Linköping  

Olof E hörde av sig och ville ta nya porträttbilder till sin portfolio. Han kände redan till att jag jobbar som porträttfotograf i Linköping eftersom jag fotograferade honom en gång tidigare, då höll vi till i Gamla Linköping. Den här gången ville Olof ha en urban känsla i bilderna. Vi pratade först om att ta bilderna på någon uteservering men enades sedan om att vi skulle fotografera vid Stora torget och låta husfasaderna bli vår bakgrund. Några dagar innan fotograferingen rekognoserade jag stadsmiljön för att se ut exakta positioner. Tog mig även upp på ett garagetak för att se om vi kunde ta några bilder med himmel och hustak som fond. Och absolut! Bildidéerna ploppade upp som likes på Zlatans instagramkonto.

Jag gillar inte tidiga morgnar när väckarklockan ringer och tröttheten trycker huvudet djupt ner i kudden. Men jag älskar tidiga morgnar när jag väl klivit ur sängen och befinner mig på fotograferingsplatsen strax efter soluppgången. När ljuset är magiskt och det är dags att ta fram kameran, då är mitt jobb som porträttfotograf i Linköping som bäst.

När mitt jobb som porträttfotograf i Linköping inte är som bäst

Olof och jag sågs en söndagsmorgon innan affärerna öppnar och det är folktomt på stan. Solen tittade försiktigt fram och gav oss ett härligt ljus. Vi började med att ta några bilder längs med Storgatan ner mot S:t Larsgatan. Jag lättade upp skuggorna i Olofs ansikte med hjälp av en reflexskärm som var monterat på ett stativ. Därefter förflyttade vi oss till restaurang Storan där deras fönster gav fina reflektioner av Olof. Sedan begav vi oss till garagetaket där vi knäppte av några snabba bilder. Det blåste rejält vilket satte press på både Olof och mig. Han försökte se oberörd ut trots kylan och jag kämpade hårt då moln ena sekunden täckte solen och i nästa passerade förbi den. Här gällde det att snabbt justera kamerans exponering för att matcha de kvicka ljusförändringarna. Dessutom tog vinden tag i reflexskärmen som stormbyar i segelduken på ett fartyg. Skepp o’hoj!

Vi lyckades ändå få till finfina bilder, inte minst på taket. Här kan ni se de färdiga porträttbilderna på Olof E.

Och här kan ni se bilderna från vår tidigare fotografering i Gamla Linköping.

Har skrivit utförligt om hur jag går till väga inför, under och efter varje fotografering i inlägget Att jobba som fotograf i Linköping.